.:: Forum :.. Strona Główna .:: Forum :..
Osoby zamieszczające wypowiedzi na Forum rozpowszechniają swoje wypowiedzi na własną odpowiedzialność. Każdy wyrażający swoje opinie na Forum ponosi odpowiedzialność za wszelkie roszczenia osób trzecich z tytułu naruszenia praw tych osób.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
WALCZYMY O WOJEWÓDZTWO RADOMSKIE       Regulamin Forum     Przydatne narzędzia i gadżety: Jak cytować artykuły z prasy? | Logotypy do cytowań

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Strefa Wośniki | ul.Hodowlana/Kielecka
Autor Wiadomość
norek 


Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 792
Skąd: radom
Wysłany: Czw Cze 27, 2013 6:03 pm   

Ktoś rusza z budową po południowej stronie ul.Hodowlanej.
 
 
architekcik 

Dołączył: 13 Gru 2010
Posty: 155
Skąd: Radom/MK
Wysłany: Czw Cze 27, 2013 8:38 pm   

Z tego co wiem Sorter narazie się wstrzymuje z budową. Zanim zaczną coś działac na działce to troche jeszcze minie .
 
 
norek 


Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 792
Skąd: radom
Wysłany: Nie Cze 30, 2013 6:46 pm   

architekcik napisał/a:
Z tego co wiem Sorter narazie się wstrzymuje z budową. Zanim zaczną coś działac na działce to troche jeszcze minie .
Przywiezli Budy,Kontenery, droga dojazdowa na budowę wyłozona płytami, Koparki w ruchu,to coś się dzieje.
 
 
architekcik 

Dołączył: 13 Gru 2010
Posty: 155
Skąd: Radom/MK
Wysłany: Pon Lip 01, 2013 8:12 pm   

Może to jakaś inna budowa . Z tego co wiem to nawet koncepcji nie mają do końca uzgodnionej
 
 
norek 


Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 792
Skąd: radom
Wysłany: Czw Gru 19, 2013 7:16 am   

Stoi już tam 2 kondygnacyjny budynek biurowy z wysokim parterem,a z tyłu montują konstrukcje hali,czy ktoś już wie co tam będzie?
 
 
firebwoy 
Moderator
kierownik roweru


Dołączył: 30 Sie 2008
Posty: 804
Skąd: Radom, Łódź
Wysłany: Śro Sty 22, 2014 6:46 pm   



Nowa fabryka Aplisensu w Radomiu już gotowa!

Aplisens, krajowy lider w produkcji aparatury kontrolno-pomiarowej, od 23 stycznia rusza z produkcją urządzeń do pomiaru ciśnienia w swoim nowym zakładzie na terenie Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej w Podstrefie Radom.

Otwarty właśnie nowy zakład Aplisensu, zlokalizowany na działce o pow. 5,5 ha, ma powierzchnię 5,6 tys. m. kw. Spółka będzie w nim produkowała analogowe i inteligentne przetworniki ciśnienia oraz sondy głębokości. Docelowo zatrudnienie w nowej fabryce ma znaleźć minimum 100 osób, przy czym nie będą to osoby zatrudnione w obecnym zakładzie w Warszawie.

- Inwestycja w Radomiu uwzględniając zakup gruntu, budowę zakładu oraz zakup maszyn i urządzeń będzie nas kosztowała około 30 mln zł, czyli tyle ile założyliśmy w strategii na lata 2011-2013. Inwestycję uda się całkowicie sfinansować ze środków własnych i zysków przyszłych okresów. Produkcja z zakładu w Warszawie nie będzie przenoszona do Radomia. W Warszawie będziemy produkować bardziej zaawansowane technicznie urządzenia w krótszych seriach, zaś w Radomiu będzie powstawać aparatura bardziej masowa – powiedział Adam Żurawski, prezes Aplisensu.

Aplisens S.A. zajmuje się produkcją ciśnieniowych urządzeń pomiarowych i kontrolnych, które najczęściej są wykorzystywane w przemyśle chemicznym, farmaceutycznym oraz w energetyce. Zatrudnienie w nowej fabryce znajdą głównie operatorzy OSN, mechanicy precyzyjni oraz pracownicy administracyjni.

Źródło: cozadzien.pl




Rośnie strefa ekonomiczna, będą nowe miejsca pracy

Rada Ministrów przyjęła rozporządzenie powiększające obszar specjalnej strefy ekonomicznej na terenie Radomia. Ministerstwo Gospodarki szacuje, że przyniesie to ponad tysiąc nowych miejsc pracy, a chcące skorzystać z preferencyjnych warunków firmy zainwestują w Radomiu niemal 300 mln zł.

Tarnobrzeska Specjalna Strefa Ekonomiczna, do której należy radomska podstrefa, powiększy się łącznie o niemal 45 hektarów nowych gruntów przeznaczonych pod inwestycje. Prawie 29 hektarów położonych jest na terenie Radomia.

Specjalne strefy ekonomiczne przyciągają przedsiębiorców poprzez stosowane procedury i ulgi podatkowe.

W Radomiu do Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej zostaną włączone tereny przy ul. Wielkopolskiej (1,01 ha), na których firma Global Cosmed SA zamierza zainwestować w nowoczesne technologie i nowe zaplecze magazynowe co najmniej 20 mln zł. Dzięki temu utworzonych zostanie przynajmniej 30 nowych miejsc pracy. Inwestycja ma się zakończyć w pierwszym kwartale 2015 r.

Z kolei na obszarze 1,88 ha przy ul. Potkanowskiej należącej do ITM Group spółka Precision Machine Parts Poland zamierza wdrożyć innowacyjne technologie obróbki skrawaniem oraz obróbki plastycznej blach. Rozbuduje również i dostosuje do nowych rozwiązań technologicznych istniejące budynki. Koszt inwestycji, której zakończenie planowane jest na koniec 2015 r., to co najmniej 20,5 mln zł. Na Potkanowie powstać ma przynajmniej 30 nowych miejsc pracy.

Do Specjalnej Strefy Ekonomicznej włączone zostanie również 25,83 ha na Wośnikach. Inwestorzy, którzy tam się ulokują, zostaną wybrani w przetargach.

W uzasadnieniu do rozporządzenia powiększającego strefę Ministerstwo Gospodarki - na podstawie średnich wyników uzyskanych w Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej - oszacowało, że na włączanym obszarze powstanie około tysiąca nowych miejsc pracy, a firmy zainwestują przeszło 255 mln zł.

Źródło: radom.gazeta.pl
_________________
Darmowa Mapa - Pomóż w jej tworzeniu!
 
 
Gladzior 
Moderator


Dołączył: 09 Sty 2008
Posty: 994
Skąd: Radom
Wysłany: Śro Sty 22, 2014 10:25 pm   

To 25,83 to teren po starym Agrotechniku?
 
 
redoxygene 
Moderator


Dołączył: 11 Lut 2010
Posty: 2547
Skąd: Radom
Wysłany: Śro Sty 22, 2014 10:54 pm   

Wszystko na to wskazuje, ze tak. A sama szkoła się przenosi na Wacyn.
 
 
Gladzior 
Moderator


Dołączył: 09 Sty 2008
Posty: 994
Skąd: Radom
Wysłany: Śro Sty 22, 2014 11:16 pm   

Jejku jak bym chciał, żeby tam się ulokował np. Volkswagen :roll:
 
 
KY 
Moderator

Dołączył: 11 Sty 2008
Posty: 1726
Skąd: Borki
Wysłany: Czw Sty 23, 2014 9:57 am   

Za małą działka na fabrykę samochodów, dla takiego inwestora potrzeba kilkuset hektarów + bocznicy kolejowej.
 
 
Villamos 

Dołączył: 16 Maj 2013
Posty: 29
Skąd: Warszawa/Radom
Wysłany: Czw Sty 23, 2014 10:06 am   

Cieszy to, że powstają te nowe fabryki jednak to tylko kropla w morzu radomskiego bezrobocia. Oby te dobre przykłady pociągnęły za sobą inne.
_________________

 
 
maximus 

Dołączył: 06 Wrz 2011
Posty: 692
Skąd: Radom
Wysłany: Czw Sty 23, 2014 8:12 pm   

Gladzior napisał/a:
Jejku jak bym chciał, żeby tam się ulokował np. Volkswagen :roll:


hehe, chociaż lampy niech robią, albo koła :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku


Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9