.:: Forum :.. Strona Główna .:: Forum :..
Osoby zamieszczające wypowiedzi na Forum rozpowszechniają swoje wypowiedzi na własną odpowiedzialność. Każdy wyrażający swoje opinie na Forum ponosi odpowiedzialność za wszelkie roszczenia osób trzecich z tytułu naruszenia praw tych osób.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload
 Ogłoszenie 
WALCZYMY O WOJEWÓDZTWO RADOMSKIE       Regulamin Forum     Przydatne narzędzia i gadżety: Jak cytować artykuły z prasy? | Logotypy do cytowań

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Dyskusja nt zmian w regulaminie forum
Autor Wiadomość
maximus 

Dołączył: 06 Wrz 2011
Posty: 692
Skąd: Radom
Wysłany: Pią Gru 30, 2011 8:17 pm   

A co z fotkami z innych serwisów, jeśli poda się źródło? Można takie publikować, czy nie?
 
 
rj 
Site Admin


Dołączył: 06 Sty 2008
Posty: 2113
Skąd: Radom(Ustronie)/Kraków
Wysłany: Sob Gru 31, 2011 4:19 pm   

maximus napisał/a:
A co z fotkami z innych serwisów, jeśli poda się źródło? Można takie publikować, czy nie?


za zgodą redakcji (w podpisie pod zdjęciem umieścić małą czcionka informację o posiadaniu zgody)
_________________
Kolej na Radom !
 
 
Wolfchen 
Pieszy kierowca ;)


Dołączył: 01 Gru 2009
Posty: 3793
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Gru 31, 2011 5:26 pm   

Na niektórych forach wystarczy dać linka i zdjęcie wrzucić w znaczniku QUOTE... Może i tu takie coś w prowadzić?
_________________
[M2] 7 9 22 24 25 111 117 118 127 158 185 318 N22 N24 N72
 
 
 
milenijny79 

Dołączył: 15 Sie 2011
Posty: 142
Skąd: Radom/warszawa
Wysłany: Sob Gru 31, 2011 5:57 pm   

czy Wy jako Stowarzyszenie czegoś się obawiacie stosując taki regulamin? Czy poprostu macie takie zasady?
_________________
Radomiak
 
 
rj 
Site Admin


Dołączył: 06 Sty 2008
Posty: 2113
Skąd: Radom(Ustronie)/Kraków
Wysłany: Nie Sty 01, 2012 10:31 am   

milenijny79 napisał/a:
czy Wy jako Stowarzyszenie czegoś się obawiacie stosując taki regulamin? Czy poprostu macie takie zasady?


Zacznijmy od wyjaśnienia jednej kwestii:
Strona www.inwestycje.radom.pl nie jest własnością Stowarzyszenia 'Radomskie Inwestycje'. Jest własnością osoby fizycznej. A konkretnie moją. Strona Stowarzyszenia działą pod adresem www.invest-radom.eu

A wracając do meritum: jak sugeruje regularnie wielu userów czas porządkować i cywilizować forum tak, byśmy wyróżniali się nie sztuczną liczbą userów czy postów ale kształtem, poziomem, zasadami, merytoryczną zawartością. Stąd szereg zmian w regulaminie. Także te dotyczące zasad publikowania grafik. Zresztą niektórzy userzy już wcześniej stosowali się do tej zasady - np. user 'teta' zanim opublikował wizualki dot rozbudowy NOT-u uzyskał oficjalną zgodę arch. Derlatki na publikacje na FRI.

Wyjaśniając jeszcze jedną kwestię: uzyskanie zgody na publikację na FRI nie wymagane będzie wówczas, gdy materiał dostępny w necie opatrzony jest informacją, że może być swobodnie rozpowszechniany przy podaniu źródła (jak np. materiały z wikipedii opublikowane tam na odpowedniej licencji).
_________________
Kolej na Radom !
 
 
pitagor 
Moderator
Rowerowy Maruda


Dołączył: 27 Gru 2009
Posty: 830
Skąd: Radom, Ustronie
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 5:19 pm   Re: [REGULAMIN FORUM]

rj napisał/a:
Informację o pochodzeniu zdjęcia/grafiki umieszczamy pod zdjęciem, wpisując ją czcionką pomniejszoną

Po co utrudniać robienie wpisów z własnymi zdjęciami? Nie dość, że trzeba wykonać zdjęcie, wrzucić je na jakiś serwer to jeszcze trzeba pisać: "Źródło: fotografia własna". Proponuję wpisy pod fotografią tylko w przypadku zdjęć nie zrobionych własnoręcznie.
_________________
http://bractworowerowe.ats.pl
http://bractworowerowe.blox.pl
 
 
rj 
Site Admin


Dołączył: 06 Sty 2008
Posty: 2113
Skąd: Radom(Ustronie)/Kraków
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 9:11 pm   Re: [REGULAMIN FORUM]

pitagor napisał/a:
rj napisał/a:
Informację o pochodzeniu zdjęcia/grafiki umieszczamy pod zdjęciem, wpisując ją czcionką pomniejszoną

Po co utrudniać robienie wpisów z własnymi zdjęciami? Nie dość, że trzeba wykonać zdjęcie, wrzucić je na jakiś serwer to jeszcze trzeba pisać: "Źródło: fotografia własna". Proponuję wpisy pod fotografią tylko w przypadku zdjęć nie zrobionych własnoręcznie.


słusznie (!)

skorygowałem we wzorcach:
http://inwestycje.radom.p...p?p=32794#32794
_________________
Kolej na Radom !
 
 
czyzo 

Dołączył: 22 Mar 2010
Posty: 49
Skąd: Radom
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 11:17 pm   

A czy to nie utrudni działań zwykłych userów?
Z doświadczenia wiem, że takie ograniczenia i wymogi oraz pokazanie ot jaki my jesteśmy porządny serwis oraz mamy super zasady kończy się z reguły rezygnacją użytkownika z czynnego udziału.
Bo skoro znalazł coś ciekawego w internecie jakieś publikacje, fotografie i chciałby podać je na forum a zna tylko źródło strony na której je znalazł a nie prawdziwego twórce i nie ma jego zgody może zamieścić tylko mini info o adresie.
A regulamin forum bronić się tym, że nie odpowiada za treści zamieszczone tutaj.

Wszędzie tak to działa wiec czemu tu utrudniać życie?

Co do własności forum, to tutaj można polemizować latami bo "to" nigdzie nie jest zarejestrowane w żadnym systemie. Jedynie serwer oraz domena i prawo do nazwy może być czyjąś własnością :)
 
 
 
rj 
Site Admin


Dołączył: 06 Sty 2008
Posty: 2113
Skąd: Radom(Ustronie)/Kraków
Wysłany: Wto Sty 03, 2012 5:52 am   

czyzo napisał/a:
Bo skoro znalazł coś ciekawego w internecie jakieś publikacje, fotografie i chciałby podać je na forum a zna tylko źródło strony na której je znalazł a nie prawdziwego twórce i nie ma jego zgody może zamieścić tylko mini info o adresie.


W takim przypadku zamieszamy link do źródła w którym znajduje się fotka. Każdy może kliknąć i oglądnąć sobie to dzieło :)
_________________
Kolej na Radom !
 
 
Wolfchen 
Pieszy kierowca ;)


Dołączył: 01 Gru 2009
Posty: 3793
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Sty 07, 2012 11:48 am   

Mam drobną uwagę. Mianowicie, regulamin obecnie stał się kompletnie nieżyciowy, z prostego powodu: opublikowanie jakiejkolwiek mapki (choćby z propozycjami tras) jest niemożliwe, gdyż wątpię, aby ktokolwiek robił od podstaw mapę układu komunikacyjnego Radomia...

Czy nie wystarczy już, że jest na samej górze napis "Osoby zamieszczające wypowiedzi na Forum rozpowszechniają swoje wypowiedzi na własną odpowiedzialność. Każdy wyrażający swoje opinie na Forum ponosi odpowiedzialność za wszelkie roszczenia osób trzecich z tytułu naruszenia praw tych osób"? Tak, wiem, zaraz się pojawi opinia, iż zawsze można dać linka, a jak ktoś będzie chciał, to sobie sam zobaczy. Można i tak, ale czy użycie znacznika IMG nie jest tym samym, co zamieszczenie linka do zewnętrznego źródła? Przecież na serwerze forum i tak tej grafiki nie ma.

Nie bądźmy na siłę świętsi od papieża... :roll:
_________________
[M2] 7 9 22 24 25 111 117 118 127 158 185 318 N22 N24 N72
 
 
 
rj 
Site Admin


Dołączył: 06 Sty 2008
Posty: 2113
Skąd: Radom(Ustronie)/Kraków
Wysłany: Sob Sty 07, 2012 11:56 am   

Niestety jest to koniecznosc by nie narazac sie na roszczenia osob trzecich, majacych prawa autorskie do map. Takowe się niestety pojawiają.

Wolfchen napisał/a:
Czy nie wystarczy już, że jest na samej górze napis "Osoby zamieszczające wypowiedzi na Forum rozpowszechniają swoje wypowiedzi na własną odpowiedzialność. Każdy wyrażający swoje opinie na Forum ponosi odpowiedzialność za wszelkie roszczenia osób trzecich z tytułu naruszenia praw tych osób"?


Niestety nie. Wynika to z zapisów art. 14 i 15 Ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną z 18 lipca 2002 .

W zaistniałej sytuacji mozliwosci sa trzy:

[1] Zamieszczac link bez IMG - wtedy sprawa istnienia mapy na serwerze imagesnack czy inny jest prywatna sprawa danego internauty.

[2] Sporządzic wlsny podklad sytuacyjny to danego kawalka mapy - np. w Corelu.
Ja takie podklady robilem np.:


[3] Albo ... poprosic usera 'Miro' o udostepnienie podkladu mapowego ktory on sam wykonał w odniesieniu do całego Radomia :)
_________________
Kolej na Radom !
 
 
maximus 

Dołączył: 06 Wrz 2011
Posty: 692
Skąd: Radom
Wysłany: Sob Sty 07, 2012 1:51 pm   

rj napisał/a:


[2] Sporządzic wlsny podklad sytuacyjny to danego kawalka mapy - np. w Corelu.
Ja takie podklady robilem np.:
Obrazek


Tzn. sam rysowałeś rzeki i Puszczę KOzienicką itp? Czy użyłeś jakiejś innej mapki jako podkładu np. skan papierowej (prawa autorskie do niej)?

Może częściowo rozwiązaniem naszych problemów mógłby być kreator targeo

Z tego co ja tam przeczytałem to można użyć wygenerowanego kodu przez nich. Minusem jest brak widoku z satelity, oraz w zasadzie brak możliwości naniesienia czegokolwiek na tę mapkę, oprócz jednego punktu.

Doczytałem, tam (w targeo) , że mogą wyrazić zgodę na wykorzystywanie mapki, sądzę, że w przyp. tego forum , jego celów i w sumie działania NON PROFIT, to zgoda ta jest bardzo realna. Przecież to jest dodatkowa promocja np. TARGEO. Chodzi o udzielenie zgody na umieszczanie takich map ogólnie na tym forum, a nie żeby każdy użytkownik osobno ją uzyskiwał. Pytanie czy tak nie można zrobić z google, albo zumi. Dorobienie to takiej zgody schematu podobnego do cytowania z gazet , uporządkowałoby forum i dałoby gwarancję dla targeo itp. że ich interesy są zabezpieczone.
 
 
milenijny79 

Dołączył: 15 Sie 2011
Posty: 142
Skąd: Radom/warszawa
Wysłany: Sob Sty 07, 2012 2:06 pm   

rj napisał/a:

[3] Albo ... poprosic usera 'Miro' o udostepnienie podkladu mapowego ktory on sam wykonał w odniesieniu do całego Radomia :)


najlepsze rozwiązanie. jak się nie zgodzi to niech administrator narysuje mapę na potrzeby forum i po problemie.
 
 
Wolfchen 
Pieszy kierowca ;)


Dołączył: 01 Gru 2009
Posty: 3793
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Sty 07, 2012 2:23 pm   

maximus napisał/a:
Czy użyłeś jakiejś innej mapki jako podkładu np. skan papierowej (prawa autorskie do niej)?
Z tego, co się orientuję, to jeśli np. weźmiesz zdjęcie satelitarne (na upartego i plan miasta - ale tu już zalatuje z lekka plagiatem jednak) jako podkładkę, na to nałożysz transparentną warstwę, odrysujesz samodzielnie siatkę ulic i usuniesz podkładkę, to gratuluję - jesteś twórcą schematycznego rozmieszczenia ulic. Sam w ten sposób zrobiłem na przykład mapę Wierzbicy, którą ciągle ulepszam ;)
Tyle, że to strasznie pracochłonne i bez dosyć zaawansowanych programów (które wcale tanie nie są), to ciężko jest to zrobić.

No i częściowo problem jest z wyskalowaniem i odwzorowaniem, aczkolwiek do schematów nadaje się jak najbardziej.
_________________
[M2] 7 9 22 24 25 111 117 118 127 158 185 318 N22 N24 N72
 
 
 
k0rniszon 

Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 141
Skąd: okolice
Wysłany: Sob Sty 07, 2012 3:13 pm   

A może warto skorzystać z: OSM albo UMP
One mają "przyjazne" licencje.

Jest sporo darmowych programów do robienia map:
TA powstała w darmowym Inkscape
dla bardziej zaawansowanych jest świetny Quantum GIS.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku


Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10