Radom jako ośrodek regionalny - materiał na www.radom.pl |
Autor |
Wiadomość |
rj
Site Admin

Dołączył: 06 Sty 2008 Posty: 2113 Skąd: Radom(Ustronie)/Kraków
|
Wysłany: Pon Sty 09, 2012 10:09 pm Radom jako ośrodek regionalny - materiał na www.radom.pl
|
|
|
Na oficjalnej stronie Radomia pojawił się serwis poświęcony Radomiowi, jako ośrodkowi regionalnemu:
http://www.radom.pl/page/...regionalny.html
Szacuneczek dla dr Łukasza Zaborowskiego za kompleksowe opracowanie tematu |
_________________ Kolej na Radom ! |
|
|
|
 |
PePe

|
Wysłany: Wto Sty 10, 2012 9:15 am
|
|
|
Prawdziwa encyklopedia! |
|
|
|
 |
PePe

|
Wysłany: Śro Gru 26, 2012 10:49 pm
|
|
|
Myślę, że dobre miejsce na zbieranie danych statystycznych i ekonomicznych o naszym regionie.
http://wyborcza.biz/bizne...m_regionem.html
Wreszcie statystyka, która pokazuje ile region osiągnął w ostatniej dekadzie. |
|
|
|
 |
Damian Maciąg
Junior Admin idealista?
|
Wysłany: Czw Gru 27, 2012 12:03 am
|
|
|
Ważny cytat z powyższego artykułu:
"Co ciekawe, nie samą ekonomią stoi potencjał gospodarczy regionów. Zdaniem ekspertów tam, gdzie jest bogate, autonomiczne życie kulturalne, tam są lepsze warunki dla inwestycji w nowoczesne technologie. Dlaczego? Bo kulturalny ferment sprzyja tolerancji, swobodnej wymianie poglądów. A od tego już tylko krok do innowacyjnych pomysłów." |
_________________ Blog Damiana Maciąga
Radom - miasto wojewódzkie! |
|
|
|
 |
Wolfchen
Pieszy kierowca ;)

|
Wysłany: Czw Gru 27, 2012 2:51 pm
|
|
|
Nie jest źle, choć mogło być lepiej. W kwestii dynamiki wzrostu PKB - jest dobrze |
_________________ [M2] 7 9 22 24 25 111 117 118 127 158 185 318 N22 N24 N72 |
|
|
|
 |
PePe

|
Wysłany: Czw Gru 27, 2012 7:56 pm
|
|
|
Wolfchen napisał/a: | Nie jest źle, choć mogło być lepiej. W kwestii dynamiki wzrostu PKB - jest dobrze |
Rzutem na taśmę mamy błękit;) |
|
|
|
 |
PePe

|
|
|
|
 |
maximus
|
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 6:39 pm
|
|
|
A dlaczego nie ma Białobrzegów lub Iłży? Skoro jest Szydłowiec? |
|
|
|
 |
k0rniszon
|
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 7:13 pm
|
|
|
Dokładnie o tym samym pomyślałem, jeszcze Przytyk. Pewnie wszystko wyjaśnione jest w metodzie wyznaczenia aglomeracji.
Obrazkowo
Źródło: OSM+PePe+qgis |
|
|
|
 |
PePe

|
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 9:42 pm
|
|
|
^^fajnie to robisz, w moich obliczeniach są same Kozienice bez wsi (gęstość zaludnienia i powierzchnia dla części miejskiej).
maximus napisał/a: | A dlaczego nie ma Białobrzegów lub Iłży? Skoro jest Szydłowiec? |
Opierałem się na wspomnianym Studium Uwarunkowań, z którym można się zapoznać na blipie miasta. Przykład:
Widać między tymi gminami są większe powiązania funkcjonalne z Radomiem. Aglomeracje nie są tylko najbliższymi okolicami. W przypadku Radomia widać tu oś elipsy zbliżonej do najstarszej linii kolejowej.
Niestety nie znalazłem w internecie żadnych opracowań dotyczących aglomeracji Radomia, ani nawet spisu gmin w opracowaniach w których wymieniana jest takowa (podaje się ok. 367000 mieszkańców).
Ogólnie mam w Calcu wszystkie sąsiednie powiaty i możemy podyskutować i poeksperymentować;) |
|
|
|
 |
k0rniszon
|
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 10:40 pm
|
|
|
Racja samo miasto tam jest, ech gdzie tu głowę miałem
Jeszcze można dodać to opracowanie o strefie podmiejskiej Radomia.
Nie mam specjalnie styczności z prawem, ale o aglomeracjach słyszałem jedynie w sprawie związanej ze ściekami. Chyba w Prawie wodnym jest mowa o aglomeracjach, ale to całkiem inna sprawa. |
|
|
|
 |
PePe

|
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 10:51 pm
|
|
|
WOW dzięki za link, muszę to poczytać. Tak na szybko, wg tego opracowania:
 |
|
|
|
 |
Wolfchen
Pieszy kierowca ;)

|
Wysłany: Nie Sty 13, 2013 11:30 pm
|
|
|
Co prawda o metropoliach, ale aglomeracja się trafia czasem; można też porównawczo spojrzeć
k0rniszon napisał/a: | Nie mam specjalnie styczności z prawem, ale o aglomeracjach słyszałem jedynie w sprawie związanej ze ściekami. | ZTCP, nie ma prawnie wyodrębnionego pojęcia aglomeracji. W każdym razie w prawie administracyjnym o takim czymś nie słyszałem. Pomijam tu ustawę o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (art. 2 pkt 9), bo tam mowa o obszarze metropolitalnym ("obszar wielkiego miasta oraz powiązanego z nim funkcjonalnie bezpośredniego otoczenia, ustalony w koncepcji przestrzennego zagospodarowania kraju"). |
_________________ [M2] 7 9 22 24 25 111 117 118 127 158 185 318 N22 N24 N72 |
|
|
|
 |
Tom
|
Wysłany: Wto Sty 22, 2013 11:10 am
|
|
|
W dokumentach regulujących wydawanie środków UE na lata 2014-2020 będą wyznaczone obszary mogące liczyć na specjalne wsparcie. Pojawi się też odrębny priorytet na szczeblu krajowym, gdzie będą środki dla wybranych miast.
http://www.ekonomia24.pl/...srodkow-UE.html
Proponowane jest dodatkowe wsparcie dla miast subregionalnych. Myślę, że może to być dla Radomia szansa na pozyskanie funduszy na rewitalizację obszarów miasta dotkniętych skutkami restrukturyzacji przemysłu. |
|
|
|
 |
k0rniszon
|
Wysłany: Wto Sty 22, 2013 9:20 pm
|
|
|
Tom napisał/a: | Pojawi się też odrębny priorytet na szczeblu krajowym, gdzie będą środki dla wybranych miast. |
Ciekawe, ciężko znaleźć więcej informacji na stronie MRR, ale chyba będzie chodziło tutaj o 18 miast wojewódzkich.
Dla nas interesująca będzie wspomniana rewitalizacja, w TYM (nie wiem czy aktualnym dokumencie) jest także mowa o miastach subregionalnych (wymagające interwencji w zakresie innym niż rewitalizacja).
Niedawno pojawiła się informacja o naszych posłach PISu, którzy chcą włączyć nas do Polski Wschodniej. Tutaj cały czas jest mowa o 5 województwach.
W tym projekcie osobno potraktowane jest województwo mazowieckie. Ciekawy fragment: Cytat: | Generalnie wsparcie dla obszarów pozametropolitalnych powinno być jak najbardziej zbliżone pod względem zakresu interwencji do tego kierowanego do najuboższych regionów UE-27. Jednocześnie wsparcie adresowane do Warszawy powinno wzmacniać jej potencjały stymulując rozwój tego ośrodka jako największej Polskiej lokomotywy rozwoju. |
Troszkę to brzmi jak marzenia autorów, ale kto wie. MRR pracuje cicho, robi swoje. Można się z nimi nie zgadzać, ale wszystkich nie zadowolą. |
|
|
|
 |
|